Дюшеме

 дървената настилка използвана от векове

Дюшемето е един добре известен и с доказано качество вариант за естествена подова настилка. Един под с естествени дървени дъски внася атмосфера в жилището, създава усещане за уют, топло семейно огнище и спокойствие.

Дюшеме – дървената настилка позната и използвана от векове

Дюшемето се състои от масивни дървени дъски. То се отличава от паркета с големината и дебелина на използваните дъски, както и с доказаните се предимства и качество. Дюшемето спада към най-старите форми на дървен под. Има не едно и две сведения, че още през 13-и век са се изрязвали ръчно дъски за дюшеме от сърцевината на стволовете на дърветата. От 1850 г. пък машинно започва да обработва дървото и заменя тежкия труд на работата с трион. В този момент и дъските започват да стават по-тънки и по-удобни за поставяне.

 

Модерните нововъведения се грижат за това използваното дюшеме и отделните дъски да пасват идеално една в друга, като за целта едната от тях има малка дупчица (нут), а другата – малко удължение (перо). По този начин се получава една идеално гладка повърхност, без фуги и напасването на дъските става безпроблемно

ПРЕДИМСТВА ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ДЮШЕМЕ

ПРЕДИМСТВА НА ДЮШЕМЕТО

 • Естествен, хипоалергенен материал;
 • Създава топло усещане при ходене, а заради допълнителното повдигане на пода се получава добра топлоизолация, което го прави много подходящо за всички стаи в дома, особено детската стая и спалнята. Поради топлоизолиращия ефект дюшемето е отлична настилка за къщи, апартаменти на партер, над мази или гаражи, където често пода е студен;
 • Дървото регулира влагата в помещението и подобрява микроклимата;
 • Много дълъг живот, възможност за ремонт при нужда;
 • Създава красота, уют и топлина;

ПРЕДИМСТВА НА ДЮШЕМЕТО

Въпреки че дюшемето е известно за хората от много отдавна, то и до днес си остава най-добрата подова настилка, използвана за вътрешни условия. За него като естествен природен материал е характерно, че лесно се поддържа, хигиенично е, доказано издръжливо във времето, регулира влагата, по този начин и подобрява условията и климата в стаята, където е поставено. Доказано е, че има добри топлоизолиращи свойства и държи топло на краката на обитателите на дома.

НЕДОСТАТЪЦИ НА ДЮШЕМЕТО

 • Въпреки многобройните си предимства все пак вечната настилка има и своите недостатъци.
 • Липса на добра шумоизолация и при ходене върху дюшемето се чуват стъпки;
 • Възможно е след известно време да се появят фуги, особено ако дюшемето се постави върху недобре изсъхнал под в нова сграда или ако дъските не са били с оптимална влажност;
 • По-скъпа изработка и по-трудоемко полагане от паркета;
 • Заради по-големите размери на дъските, дюшемето е подходящо главно за големи помещения – над 25 – 30 кв.м.
 • Може да се повреди при удар или сериозно намокряне;

Независимо от тези недостатъци обаче дюшемето си остава най-добрата естествена настилка, която може да изберете за вашия дом или вила.

ПОСТАВЯНЕ НА ВЕЧНАТА НАСТИЛКА

Традиционно дюшемето се фиксира с пирони. За монтажа му е необходимо предварително да бъде изградена дървена скара, на която се монтира дюшемето, като се закрепя с пирони или винтове. За изграждането на дървената скара се използват иглолистни дървени греди, които се захващат към пода. Разстоянието между гредите е в порядъка 40-50 см. Захващането на скарата за пода се прави чрез анкерни болтове или дюбели.

При поставянето на дюшемето е добре да се започне от дъното на стаята, като е важно дъските да не са прилепнали плътно до стената на помещението, а да се остави разстояние от 1-2 см. Това е така, защото на дървесината и трябва да има място за разширяване и свиване. Важно е при поставянето на дюшеме основата на бъде гладка и чиста.

Дюшемето може да се монтира и директно на пода като се фиксира с подходящи лепила на силиконова или водна основа.

Относно самия начин на подреждане на дюшемето, няма фиксирано правило.  Отделните дъски могат да бъдат подредени по такъв начин, който да отговоря на интериорната цел и желанията на обитателите.

ФУГИРАНЕ И ЛАКИРАНЕ НА ДЮШЕМЕ

След подреждане на дюшемето е добре да се изчакат около 10 дни преди да се премине към следващия етап. Така настилката се климатизира. Целта на фугирането е да се запълни всяко останало дори минимално разстояние между дъските.

След като бъде фугирано дюшемето, то може да бъде и лакирано. Целта на лакирането е предпазване на подовата настилка от външни влияния. Дървесината първо се грундира след това се пристъпва към лакиране. Омасляването също се прави с цел предпазване на дървесината, но не е толкова ефективно и трайно като лакирането.

ПОДДРЪЖКА НА ВЕЧНАТА НАСТИЛКА

Естествената настилка е лесна за поддръжка. Дюшемето се почиства стандартно с прахосмукачка и препарат за дърво. Важно е да се отбележи, че е възможно дървесината да се нарани при преместване на тежки мебели или да се надраска с остри предмети.

Освен това е доказано, че слънцето също оказва влияние върху настилката. С течение на времето цветът на дюшемето може да се промени, ако е изложено на пряка слънчева светлина. Затова, ако искате да запазите цвета на вечната настилка такъв, какъвто е бил при неговото поставяне, може би ще бъде добро интериорно решение да подставите завеси или щори в помещението.

В случай обаче че все пак дюшемето ви се нарани и са се появили дребни драскоти по него, то  има по-лесно решение от това да сменяте цялата подова настилка. Тези появили се несъвършенства могат да бъдат поправяни чрез китове за дърво, а освен това през няколко години е добре дюшемето ви да се омаслява, за да се предпази от външни влияния. Освен това при нужда дюшемето може да се цикли и лакира многократно, което увеличава значително живота му и поддържа добрия му вид.

При нас може да откриете различни видове дюшеме, което може да бъде идеално решение за вашия дом.

За всички свои клиенти предлагаме:

Българско дюшеме 9 см./ 400 см.

Вносно дюшеме 9,6 см./400 см.

Вносно дюшеме 12,1 см./400 см.

 

 

 

При нас може да откриете и подходящи средства за защита на вашето дюшеме. Предлагаме и специален унетаризиран лак Bochemit Estetik подходящ именно за дюшеме и други подови настилки.

Bоchemit Finish Profi – уретанизиран лак 0,80 л.

ИМПРЕГНИРАНЕ НА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ – ДЪЛГОТРАЙНА ЗАЩИТА ЗА БЕЗПРОБЛЕМНО БЪДЕЩЕ

ИМПРЕГНИРАНЕ НА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ – ДЪЛГОТРАЙНА ЗАЩИТА ЗА БЕЗПРОБЛЕМНО БЪДЕЩЕ

Дървото и дървеният материал са едни от най-предпочитаните материали, използвани в интериора и екстериора на дома.  Както много други материали обаче дори дървото се нуждае от качествена поддръжка, която да подсигури добрия му външен вид и да го запази здраво за...