Ламперия от термо дървесина – Новото бижу в „ЧОЧКО“ ООД

Предимствата на дървения материал преминал през процес на термична модификация

Термодървесината е дървен материал преминал през процес на термична модификация – сушене на материала при висока температура от около 185-210 °C. Термичната обработка на дървесина сама по себе си не е нещо ново. Процесите, протичащи в дървесината под въздействие на висока температура, са известни още от началото на миналия век. Термодървесината, обаче, не е обикновената изсушена дървесина, която може да се произведе както на открито, така и в сушилна камера от традиционен тип.

Ключов момент в получаването на термодървесина е нагряването до много висока температура с едновременно подаване на пара. При това, парата защитава дървесината и същевременно изменя химическите й свойства. В резултат от това обикновената борова дървесина, например, по своите качества и външен вид се приближава към някои много устойчиви екзотични видове дървесина, а по съпротивление на гниене не отстъпва на материала от лиственица.

Благодарение на термообработката дървесината придобива нови качества. Нейната повърхност става по-плътна и значително се намалява способността и да поглъща влага от въздуха. Благодарение на изключителната влагоустойчивост, която придобива дървесината след термичната обработка, тя може да отблъсква водата, без да е необходимо допълнително импрегниране със специални химични състави.

Именно затова този материал е подходящ и за външни приложения, включително и на места с влажен климат, както и край естествени и изкуствени водни басейни (за кейове, понтони, настилки около басейни и т.н.).

Друг немаловажен момент е, че при термообработката се разлагат дървесните въглехидрати, които представляват хранителна среда за микроорганизмите, водещи до гниене на материала. Това означава, че след обработката продуктът получава екологично чиста бактерицидна защита, без да се използват химични препарати. Всеки вид дървесина след термообработка се приближава по устойчивост на гниене до дървесината от лиственица – тя не гние в течение на столетия. Въпреки описаните биохимични изменения, обаче, структурата на целулозата по време и след обработката остава непроменена, което е от значение за запазване на здравината на продукта.

Удобство при работата с термодървесина създава и фактът, че тя е много лека и удобна за обработка. Това се дължи на намалената и плътност след преминатата термична обработка. Това прави термодървесината и в частност термоламперията идеална за облицовки и други дървени конструкции, където е от значение използваният дървен материал да бъде лесен и удобен за обработка.

Преминалата през термична обработка при висока температура дървесина подобрява и своите топлоизолационни качества. Това се дължи на затвърждава дървесните клетки, което подобрява изолационните ѝ качества и намалява пропускливостта и на топлина, придавайки оптимален комфорт и енергийна ефективност.

По отношение на декоративните качества трябва да споменем, че по време на термообработка дървесината променя цвета си, придобивайки красив червеникаво-кафяв оттенък. Освен това, изменението в цвета не е повърхностно, а обхваща материала в цялата дълбочина, което се вижда добре при срез. Изменяйки температурата в технологичния процес на обработка, производителите получават различни оттенъци. По-тъмните цветове с течение на годините обикновено избледняват. Като цяло, обаче, независимо от нюанса, външният вид изглежда винаги освежен.

Тъй като смолата се отделя по време на обработка, дървесната повърхност става по-стабилна и равна. Това има голямо значение за повишаване на удобството и качеството при боядисване. Върху термодървесината по желание могат да се поставят декоративни покрития – както маслени, така и на водна основа.

На пазара днес се предлага и термично модифицирана дървесина с изкуствено получен, чрез обработка с амоняк, ефект на състареност.

Поради множеството си добри качества термодървесината е много лесна за поддръжка по време на експлоатация. Тя не се надува и напуква, естествено защитена е от микроорганизми, не развива плесени, отблъсква водата и се почиства лесно. Друго основно нейно предимство е, че тя е екологично чист и напълно безвреден за здравето продукт. За разлика от обикновено обработената дървесина, която се нуждае от импрегниране с химични препарати с антисептично действие, новият вид дървесина не преминава през химична обработка и едновременно с това е достатъчно устойчива на външните въздействия.

Всички изброени качества на термодървесината дотук е прави и устойчива за дълъг период от време. Обработената по този начин дървесина може да издържи над 25 години и то с минимална поддръжка. Именно това я прави и привлекателен избор за различни строителни проекти. Инвестирането в термодървесината днес всъщност е отлична инвестиция във времето, защото използването ѝ ще спести множество разходи и време за поддръжка и смяна на дървения материал в бъдеще.

„ЧОЧКО“ ООД предлага за своите клиенти термоламперия с ширина 14 см., дебелина 2 см. и дължина 4 см.

Тази ламперия може да бъде идеално решение за вашата външна облицовка, както и да бъде поставена на места с висока влажност, неблагоприятни условия и т.н. С други думи, можете да използвате този материал навсякъде, където искате да постигнете добра издръжливост, съчетана с естетичен вид.